Hygge

HYGGE is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard. Grappig genoeg lijkt het op het Engelse woord ‘hug’ (omarming, knuffel), dat dezelfde wortels heeft.

HYGGE staat voor ‘intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen’. Vaste onderdelen ervan zijn haardvuur, kaarsen, warme dranken, en veel koek en snoep.

Anders dan in Nederland, Duitsland of Canada is ‘gezelligheid’ in Denemarken een werkwoord. De Denen maken er bewust tijd voor. ”Waarom kom je vanavond niet langs om met ons te HYGGE?” is een standaardzin in gesprekken met collega’s op ons hoofdkantoor in Aarhus. De noodzaak voor dat knusse bijeenkomen ligt in de lange winters. Valt er in Zweden en Noorwegen nog te wintersporten, in het vlakke Denemarken is nulkommanul te beleven. Vandaar de vlucht naar binnen. ”Daarom is HYGGE tot zo’n hoog niveau verfijnd”, volgens Mette, een van de oprichters van NATULIQUE. Daarom wordt het in Denemarken gezien als een onderdeel van de nationale identiteit en cultuur. HYGGE is het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestrekte duisternis. Je kunt hygge het hele jaar door hebben, maar in de winter wordt het een overlevingsstrategie. HYGGE vind je het hele jaar door en overal in Denemarken. 

Nu de Lockdown een feit is en het buiten koud is in Nederland, trekken we ook weer wat meer naar binnen: de dekentjes zijn tevoorschijn gekomen, de kaarsjes steken we aan en we hebben zin in warme thee, koffie of chocolademelk (en Netflix). Ook wij Nederlanders weten wel wat ‘HYGGE’ is. 

Maar, wat is er nu precies nodig om te HYGGE? Als je meer gaat lezen over HYGGE, krijg je hoe dan ook de volgende ‘benodigdheden’:

  • Open haard
  • Potje/kopje warme drank
  • Warme sokken
  • Oversized trui
  • Kaarsjes, heel veel kaarsjes
  • Dekentje
  • Boeken
  • Masker in je haar 
  • Taart bakken

HYGGE 

Nu we het knuffelen met onze familie en vrienden moeten missen, omhelzen we onze warme beker thee, koffie of chocolade. Lekker, knus en warm. Een geniet-momentje, vooral als je de tijd ervoor neemt… 

Rust in eenvoud 

Je weet nu wat je kunt gebruiken om jezelf een fijn HYGGE moment op de dag te bezorgen. Het belangrijkste is dat het gaat om de eenvoud van het leven. De eenvoud van rust en de eenvoud van een gezellige sfeer en warmte.

Hoe denk jij over HYGGE? Herken jij jezelf en jouw levensstijl hierin? Of zou je wel meer willen HYGGE?

Wij houden er in ieder geval van en hopen dat onze geadopteerde Deense cultuur jullie inspireert tot vele heerlijke, gezellige en warme hygge-momenten! 

Liefs,

team NATULIQUE

Meer nieuws