Medicijngebruik

Het gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot haaruitval. Wanneer medicijnen haaruitval tot gevolg kunnen hebben.

Haaruitval door medicatie

Het gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot haaruitval. Wanneer medicijnen haaruitval tot gevolg kunnen hebben, dient dit vermeld te staan op de bijsluiter. Haaruitval door medicatie uit zich in de vorm van enkele kale plekken tot volledige uitval van het haar. Zowel bij mannen als vrouwen komt dit vaker voor.

Door medicatie kan het haargroeiproces versneld in de zogenoemde ‘telogene fase’ komen. Hierdoor wordt de anagene fase, die gemiddeld 5 à 6 jaar duurt, veel korter. Doordat het een aantal maanden kan duren voordat je haar begint uit te vallen, is het vaak niet meteen duidelijk dat de medicatie hiervan de oorzaak is. In de meeste gevallen is de haaruitval tijdelijk. Op het moment dat je stopt met het gebruik van het geneesmiddel, kan het natuurlijke haargroeiproces zichzelf herstellen. Ook dit kan weer een aantal maanden duren. Je haar heeft tijd nodig om te herstellen

Uiteraard zal niet iedereen die deze medicatie gebruikt last hebben van haaruitval. Maar mocht er sprake zijn van haaruitval en gebruik je één van deze medicijnen, dan is de kans dus groot dat dit hierdoor komt. Overstappen op andere medicatie kan dan al een oplossing voor je probleem zijn. Mocht dit niet lukken, dan bekijk ik graag samen met jou wat dan de oorzaak is, en of er een passende oplossing voor is.

Haaruitval door chemotherapie

Chemotherapie veroorzaakt zoals bekend ook haaruitval. Maar op een andere manier dan bij de meer ‘reguliere’ medicatie. Chemotherapie vernietigt naast de slechte kankercellen ook snelgroeiende gezonde cellen, waaronder haarzakjes. Juist doordat deze snel groeien, zijn ze gevoelig voor de chemo. Haaruitval door chemo gaat ook sneller dan bij andere medicatie, vaak al binnen enkele dagen na start met de therapie. In de meeste gevallen is hier ook sprake van volledige haaruitval met een kaal hoofd als gevolg. Met hoofdhuidkoeling kan haaruitval door chemotherapie worden beperkt, maar helemaal voorkomen is meestal niet mogelijk.

Zoals gezegd is haaruitval door medicatie meestal tijdelijk, dit geldt ook voor haaruitval bij chemotherapie. Ik kan je bijstaan met advies en de juiste behandelingen om de haargroei na chemo weer te stimuleren.

Hoofdhuidproblemen door reactie op geneesmiddelen

Last van haaruitval of hoofdhuidproblemen door medicatie? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Ongeveer 10-30% van alle geneesmiddelbijwerkingen uit zich in huidafwijkingen. Slechts 5-10% van deze huidafwijkingen komen voort uit een allergische reactie, de rest wordt echt veroorzaakt door de medicatie zelf. Het gaat hier dan ook om een zgn. ‘geneesmiddel(huid)reactie’.

Ook onder de invloed van o.a. chemotherapie en het gebruik van bepaalde medicijnen kun je bijvoorbeeld last krijgen van aanhoudende jeuk en/of een schilferende (rode) hoofdhuid.

Bij Manowi kan ik je ook hiermee helpen. Na een grondige analyse van hoofdhuid en het haar ontvang je een behandelplan op maat om hoofdhuidproblemen door medicijngebruik terug te dringen en/of op te lossen.