De ongekende invloed van hormonen

Heb jij ook van die “vage”klachten waar iedereen wel eens last van heeft?

Dit blog is wat mij betreft een ‘must read’ voor iedereen die last heeft van klachten als huidaandoeningen, haaruitval, vermoeidheid, slaapproblemen, stress en/of darmklachten. Wist je dat deze klachten vaak hormoon gerelateerd zijn? Graag neem ik je eens mee in de impact die hormonen kunnen hebben op jouw hele systeem.

Ik had zelf namelijk al jarenlang dergelijke fysieke en mentale klachten. Zo heb ik 20 jaar last gehad van eczeem aan mijn handen en zat ik al jaren te hoog in mijn cortisol (stress of eigenlijk antistress hormoon). Vervelend, maar op een gegeven moment hoort het gewoon ook bij jou als persoon: je accepteert gewoon dat het er is …

Klachten worden ‘gewoon’

Als je al jaren te hoog in je cortisol zit, kan dit op een gegeven moment, zonder dat je het in de gaten hebt, een soort verslaving worden. Door continu door te gaan, wordt het jouw overlevingsmechanisme en weet je niet beter. Dat had ik ook. Dat mijn handen soms zo kapot waren van het eczeem weet ik aan mijn vak. Ik zat immers continu met mijn handen in het water, in chemicaliën etc. Ik was er ondertussen wel achter dat als ik meer stress in mijn leven ervaarde, mijn handen écht extreem kapot waren. Maar daarvoor had ik een oplossing! Namelijk, jawel, hormoonzalf. Na 2 dagen verdwenen de klachten en kon ik er weer even tegen. Joehoe en door!

De hormoonzalf verminderde voor even mijn eczeem, maar de andere klachten bleven. Voor het eczeem had ik dus tot voor kort wel een verklaring, maar voor de rest?! Ik leef toch gezond, doe aan yoga, sport veel, eet ‘gezond’. Tenminste dat dacht ik dan. Maar daar kom ik later nog op terug. Van hard werken is ook nog nooit iemand doodgegaan, dus stress vond ik er ook bij horen. 

Ik dacht iedere keer weer: kom op, ik doe wel wat meer yoga dan komt het goed! Maar alles (te) veel heeft dus weer invloed op (onder andere) je (cortisol) hormoon en dat is dus niet goed. Weet ik nu … 

5 nachten niet slapen …

… en echt klaarwakker. Zónder zelfs maar te piekeren. Wow, dat is een aparte ervaring kan ik je zeggen! In de avond hoor je het slaaphormoon melatonine aan te maken om in je rust te komen en ‘s nachts lekker te kunnen slapen. Dat gebeurde bij mij niet meer want mijn cortisol level was ook in de avonden en nachten veel te hoog. Ik ontstresste dus helemaal niet meer, met als gevolg dat ik al maanden slecht sliep en op een gegeven moment van zondag op maandag helemaal niet sliep. Nou ja, kan een keer gebeuren toch?

Maar toen sliep ik van maandag op dinsdag weer niet. En van dinsdag op woensdag ook niet. Het gekke was dat ik niet aan het piekeren was, ik was gewoon klaarwakker. In een soort van continue alerte toestand. Een waaktoestand. Alsof het niet veilig was om te gaan slapen. Die laatste nacht ben in om één uur ‘s nachts ergens Temazepam (slaapmedicatie) gaan halen, omdat ik een drukke dag had de volgende dag. Ook dat werkte niet meer, met als gevolg dat ik de volgende dag ook nog eens brak in de salon stond. Van woensdag op donderdag sliep ik weer niet. Toen raakte ik een soort van in paniek, want dit kon ik niet heel lang meer volhouden. 

Op een gegeven moment dacht ik: nu moet ik dit gaan accepteren. En er gaat een oplossing komen. Wat er toen gebeurde, was ergens wel magisch: er kwam een bepaalde rust over me heen.

En dat was maar goed ook. Ik kan wel andere dingen bedenken in de slaapkamer, maar op een gegeven moment wil je mannetje toch ook rust ;-). Nee ff zonder gein, ik sliep voor het eerst weer een paar uurtjes! Toen wist ik: ik wilde dit op een natuurlijke manier op gaan lossen.

Op naar een hormoonspecialist  

Ik had al wat besteld bij Vitakruid om mijn cortisolgehalte op een natuurlijke manier naar beneden te brengen. Ik had wat rust gecreëerd in mijn agenda en buiten mijn werk en familie geen extra dingen gepland. Mijn lichaam gaf namelijk aan dat de grens was bereikt en daar besloot ik naar te luisteren. 

Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met een lichaamstherapeut en hormoonspecialist. Die heeft de boel wat los gemasseerd. Dat was eerlijk gezegd geen pretje, maar die nacht sliep ik voor het eerst weer als een roosje! Wel nog te kort, maar dat was niet erg, ik was weer op de weg terug!

Ik was meteen onder de indruk van wat die hormoonspecialist me vertelde over hormonen en hun effect op je fysieke en mentale gesteldheid. Hormonale disbalans kan echt leiden tot veel (ernstige) klachten! Zelf ben ik me toen ook gaan verdiepen in het stukje hormonen en dit is dus echt hele interessante materie. Wist je dat hormonen heel erg nauw communiceren met al je cellen en organen? Ze reguleren bijna alle processen in het lichaam. Als hier een disbalans is, dan heeft dit dus een impact op je hele systeem.

Aan de slag!

Ik ben dus met mijn hormoonhuishouding aan de slag gegaan en ik kan je zeggen: wát een verschil met hoe ik me hiervoor voelde! Ik ben begonnen met mijn voeding, waarvan ik eigenlijk dacht dat ik al heel goed bezig was. Nou, dat kan dus nog veel beter kan ik je zeggen!

Ik eet nu bijvoorbeeld nagenoeg geen vlees meer, afgezien van heel soms een biologisch kippetje of biefstukje. Verder drink ik heel veel gemberthee. Dit heeft een reinigend effect op onze organen en werkt door op ons immuunsysteem. Ik drink nagenoeg geen koffie meer, omdat dit ook stress geeft aan je lichaam. Na 14u stop ik dus met koffiedrinken. In het begin is dit afkicken, maar op de langere termijn levert dit zó veel op. Ik ga hier nu niet te veel over voeding uitwijken, maar onthoud: alles wat de natuur ons geeft is goed voor ons. Alles wat bewerkt is of lang houdbaar heeft impact op ons lichaam en het kost ons lijf veel energie om dit weer af te voeren.

Ik merkte al snel dat ik steeds meer innerlijke rust ging ervaren en zelfs mijn handen werden rustiger. Ik ben me meer gaan focussen op rust en ontspanning en deed even niet veel aan actief sporten. Omdat ook dat stress kan opleveren voor het lichaam. Ik moest eerst terug naar mijn ontspanningssysteem (PARA-SYMPATICUS), voordat ik weer verderging. 

ZINZINO-supplementen

Daarnaast ben ik me gaan verdiepen in extra supplementen. Dit omdat we onze kruiden en vitamines lang niet meer altijd uit onze voeding kunnen halen. Ik heb me hierin verdiept en wilde al een tijd ook iets waar niet alleen ikzelf als persoon baat bij zou hebben, maar waar ik ook mijn Manowi-klanten mee kon helpen. Ik zocht supplementen die ook bij kunnen dragen aan het voorkomen/stoppen van haaruitval en huidproblemen. En toen kwam ZINZINO ineens op mijn pad. Toeval? Ik denk het niet …

Sinds een maand ben ik zelf met ZINZINO gestart. Door middel van een bloedtest kwam ik erachter dat mijn bloedwaardes nog niet zo goed waren en ik niet de juiste voedingstoffen binnenkreeg in mijn cellen. De oorzaak? Een verhard celmembraan. Als dit verhard is, wat bij 95% van de meeste mensen is in Europa, dan kan er niet genoeg zuurstof worden opgenomen in de cellen en kunnen er niet genoeg voedingstoffen naar binnen. Ook kunnen afvalstoffen niet op de juiste manier worden afgevoerd. Dit komt door een tekort aan omega 3 en een teveel aan omega 6. Wist je dat aan bijna alle visolie- of omega 3-suppleties omega 6 is toegevoegd? Terwijl we die al meer dan genoeg binnenkrijgen! 

ZINZINO is een supplement zonder omega 6. Ook is vitamine D3 toegevoegd, wat heel goed blijkt te zijn in tijden als deze, waar we graag COVID-19 buiten de deur houden. Het versterkt ons immuunsysteem en geeft het een boost. Het werkt door op het lichaam, voorkomt laaggradige ontstekingen en zorgt voor een goede vetzurenbalans, wat goed is voor onze hersenen en algehele lichaam. Met goede vetzuren wordt bovendien ook Vitamine D3 beter opgenomen. 

Kortom, ZINZINO biedt mij de juiste supplementen die ik nodig had. Ik heb er iedere dag baat bij en voel me steeds beter. Ik ervaar meer rust, meer helderheid, meer energie. Ook heb ik weinig tot geen last meer van mijn eczeem en jeuk. Ik slaap weer lekker, ben ’s morgens meteen wakker zonder moe te blijven. Ik heb meer focus, ben gezelliger en vrolijker, en heb meer zelfvertrouwen. Wauw, wat een ervaring!! Maar we zijn er nog lang niet. Het proces is nog maar net begonnen!

Toevoeging voor MANOWI

Natuurlijk wil ik jullie, de klanten van Manowi ook de mogelijkheid geven om de voordelen hiervan te ervaren.

In mijn volgende blog zal ik jullie verder gaan meenemen in op welke wijze hormonen en supplementen  een enorme toevoeging voor Manowi zullen gaan zijn. Omdat we staan voor jouw gezondheid. Zowel van binnen als van buiten.

Ik kan nog uren schrijven, maar voor nu is dit al lang genoeg. Ik wil jullie niet compleet overladen met informatie. Dus mijn ontdekkingsreis in de wereld van hormonen wordt snel vervolgd.

Liefs Marion

Meer nieuws