De hormonale effecten op hoofdhuid en haar

In mijn vorige blog heb ik je verteld over mijn zoektocht naar de effecten van hormonen op je lichaam en geest. Hier ga ik graag verder op door.

Bij Manowi staan we voor gezondheid van hoofdhuid en haar én voor innerlijke gezondheid. 

Dit kunnen we vanuit 3 kanten aanpakken:

  • Van binnenuit
  • Vanuit de (hoofd)huid
  • Vanuit de haren zelf

Hormonen kunnen een enorme impact hebben op de balans of disbalans in het lichaam en ook op de (hoofd)huid en uiteindelijk de haren zelf. Het een kan niet zonder het ander. Ik ben dus ook van mening dat we, als we willen gaan voor verbetering en het beste resultaat willen bereiken, met alle drie aan de slag moeten gaan!

Haarbreuk en/of hoofdhuidproblemen door hormonen

Bij mij in de kapperszaak komen behoorlijk wat cliënten met haarbreuk (haaruitval) en/of (hoofd)huidproblemen. Daarnaast hebben ze vaak last
van andere vage klachten, zoals vermoeidheid of darmproblemen. Dit staat
veelal met elkaar in verbinding en de oorzaak is meestal (hoe verrassend ;-)): een hormonale disbalans.

Om een leuk voorbeeld te geven: ik kon op een gegeven moment bij een cliënt aan de haren zien en voelen dat ze zwanger was, maar dat mocht nog niemand weten! Juist dan voelen de haren vol aan en zien ze er stralend uit! De reden? Hormonen. Er worden tijdens de zwangerschap namelijk verschillende hormonen aangemaakt, zoals HCG, het eerste zwangerschapshormoon, waardoor je ook de eerste kwaaltjes gaat merken. Ik zal hier niet te veel over uitwijken nu, maar omdat tijdens de zwangerschap veel hormonen met elkaar gaan samenwerken, heeft dit op het haar juist een positieve uitwerking. Zeker vanaf de 16 weken.

Maar als er een hormonale disbalans is, bijvoorbeeld door stress, voeding, ziekte of een immuunsysteem dat niet goed werkt, ga je dit ook merken aan huid en haar. Je hebt bijvoorbeeld last van onverklaarbare jeuk, eczeem of psoriasis, en uiteindelijk dunner wordend haar en haaruitval.

Kom je met deze klachten bij Manowi, dan gaan we samen kijken naar de eventuele oorzaak hiervan. Vervolgens maken we een plan van aanpak om deze problemen op te lossen. Want dat is zeker mogelijk!

Hormonale disbalans

Bij je hormonen kan dus een disbalans ontstaan als je lichaamscellen niet goed functioneren.

Hieronder even een kort overzicht met de belangrijkste hormonen:

Centrale hormonenGeslachtshormonenNeurotransmittersWeefselhormonen
CortisolOestrogeenSerotonineProstaglandines
InsulineProgesteronDopamine 
MelatonineTestosteronAcetylcholine 
Schildklierhormoon GABA 

Prostaglandines zijn kleine stoffen, maar hebben wel een grote impact op onze gezondheid. Ze worden ook wel weefselhormonen genoemd, omdat ze in tegenstelling tot andere hormonen niet in de hormoonklieren worden gemaakt, maar in elk weefsel (elke cel). Hier regelen ze o.a bloedstolling, onze bloeddruk, vruchtbaarheid, ontstekingsgevoeligheid, de gezondheid van onze huid en haar, en onze vatbaarheid voor hormonale klachten en ziekten. Zolang ze hun werk doen, merk je niets van ze. Maar bij medicijngebruik, zoals Paracetamol, corticosteroïden, Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen en Indometacine, komen ze vaak om de hoek kijken. Deze medicijnen ontlenen hun werking aan beïnvloeding van prostaglandines. Gebruik je deze medicatie en heb je ‘vage’ klachten, houd dit dan eens in je achterhoofd, je hormonen zijn waarschijnlijk uit balans!

Uiteindelijk heeft dit alles een enorme impact op huid en haar! Als het lichaam alle energie gebruikt om de organen, cellen en hormoonhuishouding optimaal te houden, kun je je voorstellen dat je uiteindelijk gaat merken aan je haar. Er gaat namelijk minder voeding naar de haarzaakjes van binnenuit. Waar kun je dit aan merken?

  • Droog haar
  • Haarbreuk
  • Haaruitval
  • Droge hoofdhuid
  • Eczeem

Maar niet getreurd, een hormonale disbalans is, zoals eerder gezegd, goed zelf op te lossen.

Omega 3 voor gezonde lichaamscellen

Wist je dat zo’n beetje alles in ons lichaam wordt aangestuurd door de darmflora en onze cellen? Dus ook de gezondheid van onze (hoofd)huid en ons haar. Onze cellen zijn onze energiefabriekjes, daar ligt de gezonde basis voor ons hele systeem. Dát is de fundering, de basis van jezelf goed voelen! Maar als het celmembraan van onze cellen verhard is, kunnen er niet genoeg voedingstoffen en zuurstof naar binnen. En niet genoeg afvalstoffen naar buiten. Kortom: daar moet iets aan gedaan worden.

Hoe houden we onze cellen nu gezond? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel, namelijk: door genoeg omega 3 tot ons te nemen en minder omega 6. Maar hoe doen we dit dan als we dit niet meer uit onze voeding halen? En waarom is omega 3 eigenlijk zo belangrijk voor onze cellen?

Gezondheidsvoordelen van omega 3

Omega 3 heeft enorm veel voordelen voor onze gezondheid en een positieve invloed op onze hormonen. Het:

  • Voorkomt ontstekingen
  • Voorkomt vage pijntjes en vage klachten
  • Zorgt voor mooie huid
  • Verlaagt risico op hart-en vaatziekten, alzheimer, artritis, hersenbloedingen en andere ziektebeelden
  • Zorgt voor meer helderheid in het hoofd
  • Zorgt voor meer energie
  • Betere opname van vitaminen en mineralen
  • Zorgt voor ondersteuning bij hormonale klachten, zoals stemmingswisselingen, opvliegers en menstruatieklachten

Met de juiste voeding kunnen we een heel groot deel van onze ‘problemen’ aanpakken. Door producten tot ons nemen die de natuur ons geeft, leven we op een meer natuurlijke wijze. Zónder toegevoegde suikers en andere E-nummers. Er zit bijvoorbeeld voldoende omega 3 in vette vis (zalm, haring, forel etc.), noten (walnoten, pinda’s, amandelen, hazelnoten), plantaardige oliën, groene bladgroenten en koolsoorten, sommige vlees- en eierensoorten en margarines met toegevoegde omega 3. Keuze genoeg!

Daarnaast is het goed om te bewegen. Een sport beoefenen die past bij jou en waar jij je goed bij voelt. En die je geen stress oplevert, want dan gaat je cortisol hormoon weer omhoog en dat willen we nu net niet ;-).

Vermijd daarnaast zoveel mogelijk de drie ‘partners in crime’: suiker, zuivel en granen. Maar ook: suiker, zout en vet. Chips en die overheerlijke karamel-zeezout chocolade zijn dus killing (helaas, want ook ik moet oppassen dat ik niet de hele reep naar binnenwerk hoor!). Door dit te eten, blijf je in een vicieuze cirkel draaien. Let dus goed op je voeding, dit kan al een wereld van verschil maken!

ZINZINO-supplementen

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik zelf ben overgestapt op supplementen van Zinzino. Inmiddels zweer ik erbij. Het helpt me echt enorm, ik voel me zoveel beter!

Te veel omega 6-vetzuren zijn niet goed voor ons. Het gaat dan ook om de juiste balans tussen omega 6 en omega 3. De World Health Organization (WHO) adviseert een balans tussen de omega 6 en omega 3 van 2-5:1. De Nordic Nutriction Recommendation 2004 (NNR-2004) adviseert een balans van 5:1 of beter.

Zinzino ontwikkelde de zgn. BalanceTest. Deze bloedtest geeft antwoord op de vraag hoe de balans is tussen omega 6 tot omega-3-vetzuren in je lichaam. Ik heb deze test zelf ook gedaan en het is een echte eye-opener. Ik kwam erachter dat ik helemaal niet de juiste voedingsstoffen binnenkreeg. Daarom ben ik o.a. de balance oil van Zinzino gaan gebruiken. Dit zorgt bij mij o.a. voor:

  • Minder hormoonschommelingen
  • Meer energie
  • Helderheid in hoofd
  • Meer vrolijkheid
  • Sneller herstel
  • Betere nachtrust

Echt een uitkomst. Ik heb geen aandelen in Zinzino ofzo hoor, maar ben gewoon oprecht enthousiast over de werking van deze supplementen!

Nb. De Balance-producten van Zinzino zijn geen remedie voor ziektes, maar de speciale combinatie van hoogwaardige ingrediënten uit vis- en olijfolie helpen ons lichaam wel de balans te bereiken van ongeveer 3:1 of beter.

Juiste producten voor hoofd(huid) en haar

Ik heb in mijn vorige blog al veel verteld over de invloed van hormonen en nu weer. In mijn volgende blog ga ik dieper in op de juiste producten voor hoofdhuid en haar. Want Manowi is sinds kort ook over op een nieuwe natuurlijke vegan haarlijn voor hoofdhuid en haar! Iets wat heel goed past bij dit concept!

Voor nu weer even genoeg. Mocht je interesse hebben in een bloedtest of in een persoonlijk gesprek voor een diepere uitleg in dit alles, dan let me know!

Liefs Marion

Meer nieuws