ALCOHOL IN NATULIQUE PRODUCTEN

Misschien heb je de ingrediëntenlijst van de NATULIQUE-producten doorgenomen en ben je het ingrediënt Cetearylalcohol in sommige van onze producten tegengekomen. Hoezo alcohol in NATULIQUE-haarproducten? Alcohol is toch niet goed voor je? 

Alcohol in huid- en haarverzorgingsproducten heeft een slechte reputatie, maar is Cetearylalcohol eigenlijk wel zo slecht voor je haar? Alcohol wordt vaak als algemene term gebruikt, maar niet alle alcoholen worden op dezelfde manier geproduceerd. 

WAT IS CETEARYLALCOHOL?

Er bestaan verschillende vormen van alcohol, namelijk; 

1) Hoogmoleculaire alcoholen – ook wel vetalcoholen genoemd. 

2) Laagmoleculaire alcoholen – ook wel drogende alcoholen genoemd. 

Cetearylalcohol (ook wel Cetostearylalcohol of Cetylstearylalcohol) valt in de eerste categorie. Een vetalcohol is een alifatische alcohol; een ingrediënt dat van nature wordt gehaald uit plantaardige gewassen zoals palmolie en kokosolie. Deze vorm van alcohol wordt regelmatig gebruikt als oplosmiddel of co-emulgator in bijvoorbeeld cosmetica. Dit betekent dat het wordt gebruikt voor het mengen van ingrediënten die normaal niet kunnen mengen (zoals water en olie). Het kan ook worden gebruikt om de textuur te verdikken.

MAAR IS HET WEL VEILIG VOOR JE HAAR?

In klinische onderzoeken bleek Cetearylalcohol GEEN toxiciteit (giftigheid) te hebben en was het NIET-mutageen (het verandert je DNA niet). Dit is positief, want DNA-veranderingen kunnen bepaalde ziektes veroorzaken, zoals kanker. Daarnaast hebben vetalcoholen zoals Cetearylalcohol eigenschappen die gunstig zijn voor haar en hoofdhuid, het werkt namelijk hydraterend en verzachtend. Hierdoor wordt het haar zachter en ontward het haar beter. Een goed product dat bewijst dat niet alle alcoholen uitdrogen en schadelijk zijn, is het Intensive Hair Mask. Dit product is een vocht regulerend product dat Cetearylalcohol bevat. Daarnaast bevat het ook andere hydraterende ingrediënten zoals arganolie, sheaboter en amandelolie. Allemaal biologisch natuurlijk!

Toch maken we ook gebruik van drogende alcoholen doordat we geen concessie willen doen aan resultaat. In de NATULIQUE-haarspray gebruiken we deze vorm van alcohol omdat dit, zoals de naam suggereert, snel verdampt en een product dus sneller laat drogen. Dit omdat je eenvoudig gezegd niet blij wordt van een haarspray die nat is. Drogende alcoholen kunnen echter wel het haar en de hoofdhuid uitdrogen wat we zoveel mogelijk willen moet vermijden. Hierdoor gebruiken we een minimale toevoeging van droge alcoholen om toch een houdbaar, droog, gefixeerd effect te creëren. 

Moet je dus altijd gaan voor ‘alcoholvrije’ haarproducten? 

Soms is het antwoord ja en soms is het nee. Het hangt helemaal af van het soort alcohol!

Meer nieuws