5 VRAGEN aan Astrid Blokhuijsen.

Astrid heeft jaren als education manager voor verschillende multinationals gewerkt, maar was op een gegeven moment klaar met chemische producten. Ze is toen verschillende cursussen gaan volgen om zichzelf te ontplooien en heeft haar passie gevonden in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Nadat ze haar Master in NLP had behaald is ze 10 jaar lang kappers gaan coachen en trainen, tot NATULIQUE op haar pad kwam. Alles viel toen op zijn plek.

1. Waarom natuurlijke producten?

Met natuurlijke producten kun je vaak nóg beter het haar herstellen dan met traditionele producten. Daarnaast; waarom zou je chemische ingrediënten gebruiken als je ze helemaal niet nodig hebt? Die chemische ingrediënten zijn zo slecht voor onze gezondheid. Met natuurlijke producten zorg je voor een betere werkomgeving voor de kapper en gezondere producten voor je klant. Veel jonge mensen die het vak in gaan hebben geen idee waar ze eigenlijk mee werken de hele dag. 

‘’Kappers zouden hun gezondheid beter moeten beschermen’’.

2. Schone werkomgeving voor kappers 

Doordat ik heb meegewerkt aan productontwikkeling in het verleden, weet ik zoveel over de ingrediënten in traditionele haarproducten. Daar werd ik echt niet blij van. Ik was zelf in die periode bezig met zelfontwikkeling en ben toen bewuster gaan leven. De werkwijze van de grote bedrijven paste totaal niet meer bij mij en mijn levensstijl. Daarnaast zag ik de enorme risico’s voor kappers en hun klanten en daar wilde ik niet meer aan meewerken. We hebben het vaak alleen over huidallergieën door bepaalde ingrediënten als risicofactor, maar er zijn talloze onderzoeken die hebben aangetoond dat chemische ingrediënten o.a. kanker en schildklierproblemen kunnen veroorzaken. Ook ken ik veel kappers die moeite hebben om zwanger te raken. Kappers werken natuurlijk de hele dag met deze producten en hebben vaak geen idee wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Kappers zouden veel beter voorgelicht moeten worden over wat ze gebruiken, inademen en op het hoofd van iemand smeren!

3. Over keurmerken 

Voor de eindgebruiker is het best lastig om te weten of ze met een echt natuurlijk product te maken hebben. Er wordt veel gesjoemeld met termen als ‘natuurlijk’, ‘duurzaam’ en ‘vegan’. Mijn tip is om goed te kijken waar een product vandaan komt en wat een certificaat inhoudt. Vooral de combinatie van certificaten en keurmerken is hierbij belangrijk. Een product kan bijvoorbeeld een stempel ‘vegan’ hebben, maar wel de afzonderlijke ingrediënten hebben getest op dieren. Ons Vegan Society certificaat laat zien dat wij 100% vegan zijn en er dus geen dierproeven worden gedaan, niet op de ingrediënten én niet op het eindproduct. Hierin loopt Denemarken erg voor op de rest van de wereld. Met een product uit China, weet je meestal al dat het op dieren is getest. Daarnaast zijn de richtlijnen om een bepaald certificaat te krijgen niet zo streng. Meestal is er dan alleen een controle geweest op basis van ingrediënten, maar er is veel meer dan dat! Voor mij is het wel belangrijk dat een product in zijn geheel, dus én de productie, én de ingrediënten, én het eindproduct van goede kwaliteit zijn. Daarom heeft NATULIQUE naast het Vegan Society certificaat bijvoorbeeld ook het Deense 360BIOCERT standaard, wat een van de strengste certificeringen ter wereld is. Een vereiste voor deze certificering is dat minimaal 95% van de ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben. Dit laat zien dat we bij NATULIQUE bewuste keuzes maken, gericht op een productie die minder belastend is voor het milieu. Wereldwijd zijn NATULIQUE en 360BIOCERT uniek in het streven naar deze hoge normen en strenge eisen. 

* Meer lezen over onze certificeringen? Lees onze blog: ‘Wat betekenen de NATULIQUE-certificeringen precies’?

4. Duurzaam leven 

Naast de gezondheid van kappers en hun klanten, vind ik het ook belangrijk dat we aan onze planeet denken. Ik probeer zo veel mogelijk mijn steentje daaraan bij te dragen. Ze zeggen altijd ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Ik heb echt het idee dat ik dat ook doe; ik eet alleen biologisch, kijk bij alles waar het vandaan komt en koop het liefst uit de regio. Schoonmaken doe ik met azijn en ik lees alle etiketten van de producten die ik koop. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en merk dat ik daar veel energie van krijg. Voor mijzelf, maar ook voor de wereld. Daarnaast gebruik ik natuurlijk NATULIQUE-producten, waardoor ik naast dat ik goed voor mezelf zorg, geen chemische ingrediënten door het riool spoel. ‘’Mijn passie is om een bijdrage te kunnen leveren aan een ‘schonere’ werkomgeving voor kappers’’. 

5. Is er reden tot hoop? 

Uiteindelijk willen we allemaal anders omgaan met onze planeet en ik geloof daarbij heel erg in de menselijke kracht. Als iedereen iets doet, hoe klein ook, zal dit zich als een olievlek verspreiden. We weten steeds meer en kunnen daarom steeds bewuster gaan kiezen. Natuurlijke keuzes zullen meer en meer mainstream worden.

Meer nieuws