7 OORZAKEN VAN HAARUITVAL EN HOE JE DIT KAN BEHANDELEN

Haaruitval is een groot probleem voor zowel mannen als vrouwen. 75% van de mannen en 81% van de vrouwen maken zich zorgen over hun huidige of toekomstige haaruitval. Wij helpen je daarbij! Na het lezen van deze BLOG heb je alle informatie die je nodig hebt! 

Wat veroorzaakt het? 

Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval. Het identificeren van de oorzaak is daarom ook een belangrijke stap in het zoeken naar een oplossing. 

Genetica 

De genen die je van je ouders erft, is een van de meest voorkomende oorzaken. Dit haarverlies vindt geleidelijk plaats en komt dus vaker voor naarmate we ouder worden. Dit haarverlies is herkenbaar aan een terugtrekkende haarlijn, kale plekken of dunner wordend haar op de kruin. 

Ziekten die haaruitval veroorzaken 

Er zijn verschillende ziektes die haaruitval kunnen veroorzaken: Diabetes Als je diabetes hebt, maakt je lichaam geen insuline aan of gebruikt je lichaam insuline niet goed. Wanneer je geen insuline hebt, kan suiker zich in het bloed ophopen. Dit teveel aan suiker kan de bloedvaten beschadigen die zuurstof naar je haarzakjes brengen. Minder zuurstof betekent dat er minder voedingsstoffen aan de haarzakjes worden geleverd, waardoor de haren uitvallen. 

Lupus 

Lupus is een auto-immuunziekte die haaruitval kan veroorzaken door 2 verschillende redenen. Een daarvan is ontstekingen op de hoofdhuid en de haarzakjes. De andere is laesies (beschadigen van het weefsel) die zich vormen en littekens achterlaten op de hoofdhuid. De littekens beschadigen vaak de haarzakjes wat kan leiden tot haaruitval. 

Alopecia Areata

Alopecia Areata is een veel voorkomende auto-immuunziekte die vaak leidt tot onvoorspelbare haaruitval. In de meeste gevallen valt het haar uit in kleine ronde vlekjes ter grootte van een tien eurocent munt. Maar in extreme gevallen kan het leiden tot volledig haarverlies. De aandoening kan iedereen treffen, ongeacht de leeftijd en het geslacht, maar de meeste gevallen doen zich voor vóór de leeftijd van 30 jaar. Er is geen genezing voor Alopecia Areata, maar er zijn wel behandelingen die het haar sneller en sterker laten terugroeien. 

Trichotillomanie 

Trichotillomanie is een psychische aandoening waarbij aan het haar wordt getrokken. Het gaat hierbij om een terugkerende en onweerstaanbare drang om haren van de hoofdhuid of andere lichaamsdelen zoals wenkbrauwen en wimpers uit te trekken. 

Haaruitval door medicijnen 

Haaruitval is vaak een bijwerking van bepaalde medicijnen. Deze medicijnen zijn bijvoorbeeld chemotherapie voor kanker, sommige medicijnen tegen artritis, antidepressiva en sommige medicijnen om hartproblemen en een hoge bloeddruk te behandelen.

Haaruitval door stress 

Haarverlies kan ook optreden na een stressvolle gebeurtenis en kan te maken hebben met zowel een fysieke als emotionele schok. Wanneer het lichaam gestrest is, komt het hormoon cortisol vrij, dat de haarzakjes aantast en tot haaruitval leidt. Haarverlies als gevolg van stress treedt meestal ten minste 3 maanden na een stressvolle gebeurtenis op. Deze vorm van haaruitval is tijdelijk. 

Postpartum haaruitval 

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap is volkomen normaal en komt voor bij ongeveer 60% van de nieuwe moeders. Het wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap. Aangezien de hormonale schommelingen tijdelijk zijn, is haaruitval na de bevalling dat ook. 

Voeding en haaruitval

Een ongezond dieet kan leiden tot haaruitval omdat je lichaam niet de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Een tekort aan eiwitten in je voeding kan bijvoorbeeld gezond haar beschadigen en het vermogen van je lichaam om nieuwe haarzakjes te vormen verminderen. Een vitaminetekort kan zowel het aantal nieuwe haarzakjes als de dikte en kwaliteit van de afzonderlijke haren beïnvloeden. 

Haarbehandelingen 

Behandelingen waarbij hitte komt kijken, zoals het gebruik van de stijltang, krultang en föhns, beschadigen de haren en zorgen ervoor dat het uitvalt. Het is daarom belangrijk dat je een soort hittebescherming zoals de NATULIQUE Heat & Sun Protector gebruikt wanneer je deze apparaten gebruikt. 

Een andere behandeling die het haar kan beïnvloeden is de permanent behandeling. Een traditionele permanent behandeling kan het haar beschadigen door de chemicaliën die gebruikt worden om de chemische eigenschappen van het haar te veranderen en het steil, golvend of krullend te maken. De NATULIQUE Natural Curl Creator is een innovatief professioneel permanentsysteem dat veel minder chemicaliën bevat.

Behandelingen tegen haaruitval 

Er zijn veel oorzaken voor het haarverlies van je klant. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je de klant kan helpen om hun haar terug te laten groeien – sneller, sterker en gezonder dan ooit! 

Anti-hairloss system

Het NATULIQUE Anti-Hair Loss system is een 3-stappen systeem. Het bestaat uit de Anti-Hair Loss Shampoo, de Anti-Hair Loss Conditioner en het Anti-Hair Loss Serum. Deze producten helpen nieuwe haargroei te stimuleren voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Het systeem is klinisch bewezen, wat betekent dat de gepatenteerde BioScience en de werkzaamheid ervan in een laboratorium zijn getest. 

GEBRUIKSADVIES 

1. Was het haar met de NATULIQUE Anti-Hair Loss shampoo om vuil van huid en haar te verwijderen. Eventueel herhalen voor optimaal resultaat. 

2. Verzorg het haar met de NATULIQUE Anti-Hair Lossconditioner. Laat deze ongeveer 1 minuut inwerken, daarna goed uitspoelen. 

3. Breng een paar druppels NATULIQUE Anti-Hair LossScalp Serum aan op de hoofdhuid en waar nodig op de dunner geworden gedeeltes. Masseer het serum in de hoofdhuid. 

• Haargroei bevorderen: breng elke ochtend en avond op droog of vochtig haar het Anti-hairloss Scalp Serum aan op de hoofdhuid waar het haar dun is (daarna niet wassen). 

• Haar versterken: breng 2x per week s ’avonds het Anti-hairloss Scalp Serum aan op droog of vochtig haar (daarna niet wassen). 

Anti-hairloss supplement 

Als de reden voor de haaruitval van een klant een tekort aan voedingsstoffen is, is de beste behandeling om die vitamines weer in het lichaam te krijgen. Dit kan gedaan worden door het dieet aan te passen, maar het kan moeilijk voor je zijn om precies te bepalen welke vitaminen er te kort zijn en welke voedingsmiddelen nodig zijn om voldoende van de juiste vitaminen binnen te krijgen. Daarom hebben we het klinisch bewezen NATULIQUE Anti-Hair Loss voedingssupplementontwikkeld. 

Haartransplantaties 

Als geen enkele andere behandeling helpt, is een haartransplantatie een andere behandeling tegen haaruitval. Er zijn verschillende methodes, maar het komt erop neer dat de haarzakjes uit de hoofdhuid worden gehaald en op de kale plekken worden getransplanteerd. Het is belangrijk om te weten dat haartransplantaties als een operatie worden beschouwd en daarom pijnlijk en kostbaar kunnen zijn.

Tip om toekomstig haarverlies te voorkomen

Stoppen met roken 

Sigarettenrook bevat giftige chemicaliën die ervoor zorgen dat de bloedvaten krimpen en de bloedcirculatie naar de haarzakjes blokkeert. Als de haarzakjes niet de nodige voedingsstoffen uit het bloed krijgen, zal het haar uitvallen. 

Regelmatige hoofdhuidbehandelingen 

Door specifieke hoofdhuidbehandelingen kan je de hoofdhuid en de haarzakjes stimuleren en ze gezond en sterk houden. Een maandelijkse behandeling met de Everyday Hairwash en de Exfoliative Scalp and Skin Therapy ontdoet de hoofdhuid van overtollige olie en productophopingen, zodat de hoofdhuid kan ademen. De voedende ingrediënten van de producten die tijdens de behandeling worden gebruikt, helpen de haargroei te stimuleren en voorkomen toekomstig haarverlies. 

Dieet 

Het is erg belangrijk om een gezond, evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid van het haar en de hoofdhuid. Deze voedingsmiddelen bevatten vitaminen die goed zijn voor het haar: 

 • Eieren (eiwitten) 
 • Bessen (vitamine C en antioxidanten) 
 • Spinazie (foliumzuur, ijzer, en vitamine A en C) 
 • Vette vis (omega-3 vetzuren) 
 • Zoete aardappelen (bètacaroteen en vitamine A) 
 • Avocado’s (vitamine E, vetzuren)
 • Noten en zaden (vitamine E en B, zink, vetzuren) 
 • Paprika’s (vitamine A en C) 

Evenwichtig en voedzaam eten is meer een preventieve behandeling (voorkomen van haaruitval). Als je klant al een vitaminetekort heeft en haaruitval ervaart, kan het moeilijk zijn om voldoende vitaminen via voeding binnen te krijgen. In dit geval kunnen supplementen een goede toevoeging zijn op de huidige voeding om zo toch de juiste vitaminen binnen te krijgen. 

Verminder stress 

Aangezien haaruitval gerelateerd kan zijn aan stress, is het een logische behandeling om stress te verminderen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ontstressen en ontspannen kan voor iedereen iets anders betekenen, maar een aantal goede ideeën kunnen zijn: 

 • Regelmatige lichaamsbeweging 
 • Muziek 
 • Yoga 
 • Meditatie 
 • Genoeg slapen (7-9 uur)

Wees voorzichtig met je haar

Het gebruik van de NATULIQUE Moroccan Argan Oil, Nourishing Haircream of Leave-In Conditioner bij het borstelen van het haar kan voorkomen dat er veel haren uitgetrokken worden. 

Zoals eerder vermeld, kan warmte het haar beschadigen. Om haaruitval te voorkomen, kan je een hittebeschermer zoals de NATULIQUE Heat and Sun Protector gebruiken wanneer je stylingtools gebruikt.

Meer nieuws